Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Η ΜΙΤ πίσω από το πραξικόπημα στον Νίγηρα;

 

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο Ερντογάν στηρίζει τη χούντα, απέναντι στις ΗΠΑ και τη Γαλλία

Η Τουρκία ξεκίνησε αθόρυβα πολιτικές ενέργειες για να προωθήσει τα συμφέροντά της και να αντιμετωπίσει το κενό εξουσίας στον Νίγηρα στο πλαίσιο ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος που έχει εντείνει το αντιδυτικό αίσθημα στη χώρα, που επιδεινώνεται από οικονομικές και οικονομικές δυσκολίες.

Όπως γράφει στο Nordic Monitor ο Abdullah Bozkurt

Το πιο σημαντικό σημάδι της σιωπηρής υποστήριξης της Τουρκίας στη στρατιωτική χούντα του Νίγηρα προήλθε απευθείας από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε σχόλια μετά την προσευχή της Παρασκευής, στις 4 Αυγούστου.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις θετικές μας σχέσεις μαζί τους», επαινώντας την απόφαση των στρατιωτικών αρχόντων να σταματήσουν τις εξαγωγές ουρανίου και χρυσού στη Γαλλία.

Επικρίνοντας τη Γαλλία για αυτό που χαρακτήρισε ως καταπίεση του αφρικανικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, ο Ερντογάν είπε ότι η διακοπή των εξαγωγών από τον Νίγηρα ήταν μια απάντηση στις καταπιεστικές πρακτικές που εφαρμόζει η Γαλλία. Αυτές οι πρακτικές, σημείωσε, δεν περιορίστηκαν στον Νίγηρα αλλά επεκτάθηκαν και στην Αλγερία, τη Ρουάντα και το Μάλι.

Αναφορικά με τις εξαγωγές σιτηρών στην Αφρική από την Ουκρανία και τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι η στάση της Τουρκίας ευθυγραμμίζεται στενά με αυτή της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο χώρες έχουν παρόμοια παράπονα κατά της Ευρώπης για την εξαγωγή του μεγαλύτερου μέρους των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας σε βάρος της φτωχές χώρες.

Πηγή: stoxos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου