Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Ερημώνει αβοήθητη η Ήπειρος

 

Την ώρα που η χώρα ασχολείται με αλλεπάλληλα θέματα που αποδεικνύουν την ανεπάρκεια του κράτους, στην Ήπειρο εκτυλίσσεται μια ακόμα πράξη του – μακροπρόθεσμα – μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας: του δημογραφικού, για το οποίο... άπαντα τα κόμματα προτείνουν πολιτική αντιμετώπισης, ενώ η κυβέρνηση διαφημίζει ένα ακόμη σχέδιο. Φέτος κλείνουν άλλα 19 νηπιαγωγεία και 10 δημοτικά σχολεία ελλείψει μαθητών, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα».

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι απώλειες των γερόντων που δεν αναπληρώνονται από τις γεννήσεις. Είναι και η φυγή των νέων που δεν βλέπουν προοπτική για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Η συρρίκνωση άρχισε από τη μεθόριο της Ηπείρου, αλλά πλέον επεκτείνεται και σε εσωτερικές περιοχές. Οι κάτοικοι του Δήμου Πωγωνίου μειώθηκαν κατά 30% σε μια δεκαετία – μεταξύ των απογραφών του 2011 και του 2021 – αλλά αυτό δεν φαίνεται να έγινε αντιληπτό ή απλώς αγνοήθηκε από το ελληνικό κράτος.

Μπορεί κατά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεκαετίας να κυριάρχησαν τα μνημόνια και η διαχείρισή τους, αλλά η πικρή αλήθεια είναι πως οι τάσεις έχουν εμφανιστεί από πολύ νωρίτερα. Και ουδείς έχει κάνει κάτι για την αντιστροφή τους.

Πηγή:fonaklas.blogspot.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου