Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Επιστολή Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για τους μετανάστες.



Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στην Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κα. Τασία Χριστοδουλοπούλου, την παρακάτω επιστολή.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με το θέμα της φιλοξενίας των παράνομα εισερχόμενων στη χώρα προσφύγων και μεταναστών.

Όπως θα γνωρίζετε, αυτή την περίοδο, οι αφίξεις προσφύγων και παράνομα εισερχομένων μεταναστών στο νησί της Λέσβου, έχουν τριπλασιαστεί. Οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται αρχικά σε χώρο εντός του λιμένα Μυτιλήνης και έπειτα μεταφέρονται στο κέντρο της Μόριας, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής ή αίτησης ασύλου.

 Έπειτα, αφήνονται ελεύθεροι να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους προς την Αθήνα ή όπου επιθυμούν. Ουσιαστικά όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί της Λέσβου, καθώς η δυνατότητα μετακίνησής μέσω των τακτικών δρομολογίων, περιορίζεται σημαντικά λόγω της αυξημένης κίνησης τουριστών στο νησί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός ατόμων, να συσσωρεύεται σε δρόμους και δημόσιους χώρους.   

Τους τελευταίους μήνες, οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, έχουν υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας τις δυνατότητες φιλοξενίας τόσο του κέντρου της Μόριας όσο και άλλων δημοτικών χώρων, τους οποίους αναγκαζόμαστε να παραχωρήσουμε.

Παρόλα αυτά, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα, η κατάσταση δεν θα είναι διαχειρίσιμη. Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος, η Λέσβος καλείται να διαχειριστεί κάθε βδομάδα πληθυσμό, που αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο χωριό. Μια διαχείριση που αναγκαζόμαστε εκ των πραγμάτων να κάνουμε, χωρίς καμία οικονομική ή άλλη βοήθεια, τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και για να διατηρήσουμε την αξιοπρεπή εικόνα του νησιού μας.

Μια εικόνα που είναι ιδιαίτερα σημαντική εν όψει της φετινής τουριστικής περιόδου, την ίδια στιγμή που καταγγέλλεται από επιχειρηματίες μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω του συνεχώς ογκούμενου μεταναστευτικού ρεύματος.

Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτεί άμεσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση. Τόσο ο Δήμος Λέσβου όσο και η τοπική κοινωνία, αν και διαθέτουν όλη τη καλή θέληση, δεν διαθέτουν τα μέσα για να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση.

Για το λόγο αυτό, θα παρακαλούσα για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, ώστε να αποκλιμακωθεί εν μέρει το πρόβλημα, το οποίο είναι εντονότατο στη Λέσβο. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση ή κοινή δράση.
  
Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός

Πηγή: lesvosnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου