Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Τέσσερα πολιτικά πρόσωπα πίσω από τις παρακολουθήσεις του Κ. Καραμανλή


Κορυφαία πηγή, από εκείνες που έχουν απόλυτη γνώση των πραγματικών διαστάσεων της υπόθεσης, αποκαλύπτει σήμερα στο «Π» πως το αργότερο έως τα Χριστούγεννα θα έρθουν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγει ο ανακριτής. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως τα αποτελέσματα της αναζήτησης της άκρης του κουβαριού θα προκαλέσουν μεγάλη έκπληξη κάποιοι μιλούν για «σεισμικές δονήσεις» στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό– και είναι ικανά να καθορίσουν τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Π», τέσσερα πολιτικά πρόσωπα φέρονται έμμεσα ή άμεσα εμπλεκόμενα στην έρευνα του ανακριτή Φούκα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων του Κώστα Καραμανλή, την οποία ο ίδιος ο ανακριτής έχει από την αρχή συσχετίσει με τον φάκελο «Πυθία 1», που, όπως είναι γνωστό, αφορούσε τις πληροφορίες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού
την περίοδο 2007-2009. Οι πληροφορίες αυτές είχαν, θυμίζουμε, παραδοθεί με διαβαθμισμένο απόρρητο έγγραφο στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό, χωρίς στην αρχή τουλάχιστον να διαρρεύσει το παραμικρό.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν στον απόλυτο έλεγχο των ρωσικών υπηρεσιών, το ίδιο Ομοσπονδιακό Γραφείο Κρατικής Ασφάλειας (FSB) –η διάδοχος της KGB–ήταν, όπως μας λένε οι καλά γνωρίζοντες, φύλακας-άγγελος του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, με εντολή του ίδιου του προέδρου Πούτιν, από την ώρα που οι δύο ηγέτες θεμελίωσαν στη Μόσχα τη διπλωματία των αγωγών. Είναι, άλλωστε, μνημειώδης ο διάλογος του Ρώσου ηγέτη με τον Έλληνα, τότε, πρωθυπουργό, την πρώτη φορά που ο Καραμανλής πέρασε το κατώφλι του Κρεμλίνου, στην καρδιά του ρωσικού χειμώνα, στις 7 Δεκεμβρίου του 2004.

«Ξέρεις σε τι μπελάδες μπορεί να μπεις;» του είπε σε χαλαρό ύφος ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Το υποθέτω», απάντησε ο Καραμανλής, για να συμπληρώσει αποστομωτικά, «προέχει όμως το εθνικό συμφέρον της χώρας μου». Οι ρωσικές υπηρεσίες γλύτωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Έλληνα τότε πρωθυπουργό από δύο καταστάσεις εμπλοκής, η μία στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το ελληνικό βέτο στη
νατοϊκή σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι, στις αρχές της άνοιξης του 2007, για την εισδοχή των Σκοπίων στη Συμμαχία. Ήταν μια σθεναρή στάση που, σε συνδυασμό με τη ρωσο-γαλλική στήριξη στον Καραμανλή, φαίνεται πως ενόχλησε σφοδρά τις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για το τι λέει, τι κάνει και πώς κινείται ο Κ. Καραμανλής που από τότε «σβήστηκε», οριστικά, από τα κιτάπια των
απολύτως ελεγχομένων από την Ουάσινγκτον Ευρωπαίων πολιτικών, φαίνεται να προκύπτει από τα χνάρια των ερευνών για την υπόθεση των υποκλοπών. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εντός του φακέλου της υπόθεσης ακόμη και σύντομα σημειώματα-αναφορές για το τι ουίσκι πίνει τις ώρες της χαλάρωσής του! Τα νέα στοιχεία-σοκ που θα έλθουν στο φως της δημοσιότητας περιγράφουν το ασφυκτικό pressing που άσκησαν τα τουρκόφιλα λόμπιτων ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Καραμανλή για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας.

Σε αυτές τις πιέσεις πρωταγωνιστεί ο Μάθιου Μπράιζα, σύζυγος πλέον της Τουρκάλας δημοσιογράφου Ζεϊνό Μπαράν, που πρώτη αρθρογράφησε στις αρχές του 2007, κατά της συμφωνίας Πούτιν-Καραμανλή για τον South Stream. Λίγες ημέρες, μάλιστα, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό που αχρήστευε τον ενεργειακό ρόλο της Τουρκίας.

Η φρικτή συγκυρία;

Την ημέρα που ξεσπούσαν οι φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, ο κύριος Μπράιζα παντρευόταν την κυρία Ζεϊνό στην Κωνσταντινούπολη, στις 23 Αυγούστου 2007. Μυστηριώδης ακόμη είναι ο ρόλος ενός συνταξιούχου Αμερικανού πράκτορα που έκοβε επί μακρόν «βόλτες» στην Ελλάδα και είχε το ψευδώνυμο «μίστερ Μπαζ». Εναντίον του λένε οι πληροφορίες πρόκειται να ασκηθεί ποινική δίωξη, μια και φέρεται να είχε την εντολή
να «μην αφήνει από τα μάτια του τον Κώστα Καραμανλή». Αυτό που προκαλεί, όμως, μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο διάδοχος του Κώστα Καραμανλή στην πρωθυπουργία, Γιώργος Παπανδρέου, τελούσε σε γνώση όσων τεκταίνονταν εκείνη την εποχή και, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, δεν έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τη στιγμή που η υπόθεση περιήλθε στην αντίληψή του.

του Γιάννη Βασιλακόπουλου
*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Το Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 201
Πηγή:fonaklas.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου