Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Το φάντασμα της τζιχάντ πλανιέται πάνω από την Ευρώπη.


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Βοσνία, οι πύλες της Τζιχάντ στην Ευρώπη

Το φάντασμα της τζιχάντ και η δυνατότητα της  επιστροφής των εκατοντάδων αγωνιστών από την Συρία και το Ιράκ πλανιέται πάνω από την Ευρώπη. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η «επιστροφή» όλων αυτών των «μαχητών», αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο και εύφλεκτο «κοκτέιλ» για όλα τα Βαλκάνια, αναφέρει η ιστοσελίδα reddit.com

Η Βοσνία απέστειλε στις τάξεις των Σύρων μαχητών της Τζιχάντ περισσότερα «κεφάλια» από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Υποτίθεται ότι στην Συρία αυτήν την στιγμή υπάρχουν περίπου 500 μαχητές από την νοτιο-ανατολική Ευρώπη.

Η Βόσνιοι μουσουλμάνοι θεωρούνταν οι πιο μετριοπαθείς και ανεκτικοί μουσουλμάνοι στον κόσμο. Παρ “όλα αυτά, το 10,5% αυτών των μουσουλμάνων , για πολλά χρόνια, υποβλήθηκαν σε μια «εντατική θεραπεία» από ισλαμιστές εξτρεμιστές ιεροκήρυκες από ριζοσπαστικά κινήματα από την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, και σήμερα οι ιεροκύρηκες αυτοί, «δρέπουν τους καρπούς», των πολύχρονων στοχευμένων προσπαθειών τους για την ριζοσπαστικοποίηση του τοπικού βοσνιακού πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ισλαμιστικά κινήματα, έχουν δημιουργήσει στην χώρα αυτή μια πολύπλοκη υποδομή που αποτελείται από, ειδικά καταφύγια σε απομακρυσμένα χωριά, και τζαμιά ελεγχόμενων ακραίων ισλαμικών κληρικών, μαζί με μια πλήρη γκάμα ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης, που υποστηρίζουν καθημερινώς το τζιχάντ.

Λαμβάνουν εντολές κατευθείαν από την ηγεσία της αλ-Κάιντα, και προσπαθούν συνεχώς να κερδίσουν την ευαίσθητη , άνεργη, απελπισμένη, βοσνιακή νεολαία . Όλα αυτά βέβαια χρηματοδοτούνται από γενναιόδωρους δωρητές, των χωρών του Κόλπου, που υποστηρίζονται από μικρές ομάδες τοπικών ισλαμικών εξτρεμιστών, οι οποίοι είναι σε θέση να διεισδύσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές θέσεις στους θρησκευτικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς της Βοσνίας –Εζεργοβίνης.

Οι ρίζες του στρατευμένου ισλαμιστικού κινήματος στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, ανέρχονται στο ξεκίνημα της καριέρας του πρώτου Βόσνιου Προέδρου, του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς. Στα τέλη του 90, ο Ιζετμπέγκοβιτς και η ομάδα των συνωμοτών του, οργάνωσε μια ομάδα από ομοϊδεάτες « ώριμους θρησκευτικούς αρχηγούς», σε μια βαλκανική εκδοχή της αιγυπτιακής «Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Ο σκοπός τους ήταν, όπως έχει δηλωθεί από τον ίδιο τον Ιζετμπέκοβιτς, η «δημιουργία ενός τεράστιου μουσουλμανικού κράτους» (Islamistan), το οποίο θα περιλάμβανε τα Βαλκάνια, την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή.


Για την επίτευξη αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου οι « αρχηγοί» μουσουλμάνοι έπρεπε να «βαδίσουν» μόνο το «μονοπάτι της τζιχάντ», διεξάγοντας έναν αδυσώπητο και «ανένδοτο αγώνα», ενάντια σε όλους τους μη ισλαμιστές . Η μυστική αυτή οργάνωση ισλαμικής πάλης ονομάζεται Μουτζαχίντ.

Η αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας άνοιξε την πόρτα, στην δεύτερη γενιά των ισλαμιστών ανταρτών. Οι οποίοι αποτελούνταν κυρίως από ξένους μαχητές από το Αφγανιστάν, και άλλα μέτωπα της τζιχάντ, και ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη από την αρχική ομάδα του Ιζετμπέγκοβιτς.

Οι περισσότεροι από αυτούς συγκεντρώθηκαν «παρά τω» Ιζετμπέκοβιτς, όταν υλοποιήθηκε τον Αύγουστο του 1992, η διχοτόμηση της οργάνωσης Κατιμπάτ αλ-Μουτζαχεντίν.

Μεταξύ των βετεράνων του βοσνιακού τζιχάντ, υπάρχουν διάφορες διασημότητες όπως, ο Khalid Sheikh Mohammed, οργανωτής των επιθέσεων της 9/11, ο Αμπντ αλ-Ραχίμ Αλ-Νασίρι, διοργανωτής της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole, ο Μαμντούχ Μαχμούντ Σαλίμ, μέλος σπείρας που διεξήγαγε βομβιστικές επιθέσεις εναντίων των αμερικανικών πρεσβειών στην Ανατολική Αφρική το 1995, ο Αμπού Χαμζά Αλ-Μασρί, πνευματικός πατέρας των τρομοκρατών οι οποίοι ανατίναξαν το ΜΕΤΡΟ του Λονδίνου το 2005, και ο Zaki ur-Rehman Lakhvi που συμμετείχε στις επιθέσεις στην Βομβάη τον Νοέμβριο του 2008.

Οι χειριστές της Αλ Κάιντα στην Βοσνία εξασφάλισαν κρατική προστασία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία κατηγόρησαν τον Ιζετμπέγκοβιτς, ότι δίνει Βοσνιακά διαβατήρια σε γνωστούς τρομοκράτες.

Δυστυχώς, όλοι αυτοί οι άνθρωποι μετά τη συμφωνία του Ντέιτον τον Δεκέμβριο του 1995, δεν διασκορπίστηκαν, δεξιά και αριστερά. Αντ “αυτού, οι Βόσνιοι εξτρεμιστές δημιούργησαν μια στέρεη τοπική υποδομή για να υποστηρίξουν διάφορες πρωτοβουλίες των ισλαμιστών στα Βαλκάνια, αλλά και παγκοσμίως. Κάτι για το οποίο γράφουμε σε πλήθος άρθρων μας στο pentapostagma.gr, για τον κίνδυνο της τρομοκρατίας στην «γειτονιά μας ».
Πηγή: pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου