Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Επικίνδυνη μόδα το αντιεμβολιαστικό κίνημα

emvolio

Σε επικίνδυνη «μόδα» εξελίσσεται το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» που έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας και το οποίο εξαπλώνεται ανησυχητικά, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων. Σύμφωνα μάλιστα με παιδίατρους, οι πρώτες... παρενέργειες είναι πλέον ορατές: ολοένα και περισσότεροι γονείς «βομβαρδισμένοι» από αμφιβόλου προέλευσης έρευνες αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, αλλά και τη δημόσια υγεία.

Ενδεικτικό είναι, ότι σε ποσοστό 10-15% οι γονείς στην Ελλάδα εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών τους, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση, στην παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο, αλλά και στην πανδημία της γρίπης, σύμφωνα με στοιχεία της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Τα εμβόλια θεωρούνται ως μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις στη δημόσια υγεία, καθώς έχουν συμβάλει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας του παιδικού πληθυσμού αλλά και την εξάλειψη διαφόρων ασθενειών.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Ioannina TV, ο αναπλ. Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαος Χαλιάσος, οι γονείς αρνούνται ή στην καλύτερη περίπτωση, προβληματίζονται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με τα εμβόλια κατά των ανθρωπίνων θηλωμάτων (κατά του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας), το τριπλό εμβόλιο κατά της ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας και το εμβολίου κατά του ροταϊού (ο οποίος προκαλεί διάρροιες).

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που υπήρχαν κάποιες παρενέργειες που αποδόθηκαν στα εμβόλια, όμως αυτό δεν ισχύει εδώ και χρόνια. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, απολύτως ελεγμένα και οι πιθανές παρενέργειές τους, όπως η εγκεφαλίτιδα, που είχαμε παλιά, είναι πολύ περιορισμένες και μάλιστα σε ποσοστά, που θα τα χαρακτήριζα αστεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι παιδίατροι
Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση των παιδιάτρων, ξεκαθάρισε ότι κανείς δε μπορεί να υποχρεώσει τον γονέα να προχωρήσει στον εμβολιασμό, πλην όμως κάθε ιατρός έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει τη χρησιμότητα και την αξία του εμβολιασμού, τις πιθανές επιπτώσεις του μη εμβολιασμού και τα αντίστοιχα οφέλη του.
«Αυτό όμως δε θα πρέπει να γίνει μία φορά, αλλά συνέχεια, σε κάθε ευκαιρία. Ακόμη και στο διαδίκτυο υπάρχουν ενημερωτικές σελίδες, που είναι ακριβείς και θα μπορούσαμε να τις προτείνουμε στους γονείς, για να δουν ποια είναι η αλήθεια. Το σημαντικότερο όμως είναι να τους κάνουμε να μας εμπιστευτούν. Δεν είναι λογικό άλλωστε να μας εμπιστεύονται για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία των παιδιών τους και όχι για τον εμβολιασμό» όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με μελέτη της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, για τις απόψεις των παιδιάτρων για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η οποία πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2015, στη συντριπτική πλειονότητα οι παιδίατροι ενημερώνονται για τις νέες εξελίξεις από το διαδίκτυο και έχουν ποικίλες απόψεις για τις τροποποιήσεις, ενώ ανησυχητικό είναι το ποσοστό των γονέων που είναι επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα από τη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 118 παιδίατροι, 91 ειδικοί και 27 ειδικευόμενοι, προκύπτει ότι σε ποσοστό 96% είναι ήδη ενήμεροι για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με το διαδίκτυο (58%) να αποτελεί την κύρια πηγή πληροφόρησής τους. Κύρια κριτήρια κατά την άποψη των παιδιάτρων για την αναθεώρηση του Προγράμματος είναι η εξοικονόμηση χρημάτων (26%), τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας (25%) και τα ανωτέρω σε συνδυασμό (20%). Ως σημαντικότερη αλλαγή (53%) αναφέρεται η μία δόση μετά τον πρώτο χρόνο του εμβολίου έναντι του μηνιγγιτιδοκόκκου C, για την οποία συμφωνούν 49% των ερωτηθέντων, ενώ διαφωνούν 34%. Την απόφαση για μη εισαγωγή του νέου εμβολίου έναντι του μινιγγιτιδοκόκκου της ομάδας Β έκριναν ως σωστή 18% των ερωτηθέντων, ενώ 65% δήλωσαν αντίθετοι. Τέλος οι παιδίατροι δηλώνουν πως ένα ποσοστό 41% των γονέων είναι αρχικά επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Δωρεάν για όλους
Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός γίνεται κάτω από την «ομπρέλα» του υπουργείου Υγείας δωρεάν και καλύπτει τους πάντες: τους ασφαλισμένους, τους ανασφάλιστους, όσους απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και τους άπορους, ώστε να μην υπάρχει κανείς αφρόντιστος.

Επιπλέον το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιό του που διανέμεται στα μαιευτήρια όλης της χώρας, συνιστά σε όλες τις μητέρες που γέννησαν να μεταβούν εντός δύο μηνών στον παιδίατρό τους ή στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή στα Δημοτικά Ιατρεία με τα βρέφη τους για τον απαραίτητο εμβολιασμό».

Οι εμβολιασμοί των παιδιών γίνονται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ειδικά για τον αντιφυματικό εμβολιασμό στα σχολεία, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα εμβολιασμού για το έτος 2014-2015.

Επίσης, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν στους άπορους και στους ανασφάλιστους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, από τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία τους ΕΣΥ.
Πηγή: proinanea.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου